En gang fant jeg dette russekortet. Mange år senere hadde datteren min det samme. Enten har hun arvet min klokskap – eller så prater vi like mye.
For noen av oss er ordene som perler på en snor – men først etter at de har falt ut av munnen. Det er som å åpne en gave og først da skjønne hva som er inni. Vi snakker oss frem til hva vi egentlig mener, justerer underveis og oppdager nye perspektiver gjennom samtalen. Men betyr det at vi kan si hva som helst, uten filter? Absolutt ikke. Og det er her RESPEKTEN kommer inn.
Respekt for ordene våre
Respekt for at ordene våre påvirker andre. Det vi sier, setter spor – både gode og vonde. Et uforsiktig ord kan bli husket i årevis.
Respekt for at vi kan ta feil og justere oss. Ingen har monopol på sannheten. Å innrømme feil er en styrke, ikke en svakhet.
Respekt for at dialog handler om å forstå, ikke bare om å få rett. Hvis vi snakker bare for å vinne diskusjoner, mister vi muligheten til å lære noe nytt.
Vi forhåndsdømmer raskt – men kan vi stoppe opp?
Hjernen vår elsker snarveier, og vi har lett for å trekke raske konklusjoner. Vi dømmer ofte andre på brøkdelen av et sekund uten egentlig å vite hva som ligger bak. Men hva om vi stopper opp og stiller oss selv noen enkle spørsmål?
- Hva kan denne personen ha ment?
- Hvordan kan hen ha oppfattet meg?
Våre svar og tolkninger er alltid farget av våre egne erfaringer. Vi kan umulig vite hvilke vanskelige ting den andre personen har vært igjennom som gjør at vedkommende svarer krast eller aggressivt. Kanskje er det ikke oss de egentlig reagerer på, men noe som ligger dypere. Å være nysgjerrig i stedet for å reagere automatisk kan åpne for mer forståelse og mindre konflikt.
Enkle huskeregler for god kommunikasjon
✔ Si det jeg tenker – men med respekt. Det går an å være tydelig uten å være sårende.
✔ Vær ærlig – men aldri på bekostning av andre. Sannhet uten omtanke kan være brutal.
✔ Si det jeg mener – og husk å mene det jeg sier. Troverdighet bygges over tid, og svekkes raskt hvis ordene våre ikke stemmer overens med handlingene.
✔ Lytt dobbelt så mye som jeg snakker. Vi har to ører og én munn av en grunn.
✔ Humor er gøy, men ikke på andres bekostning. En god latter skal løfte, ikke trykke ned.
✔ Det er lov å ta feil, så lenge jeg tåler å bli rettet på. Ingen vet alt. Og det er helt greit.
✔ Ikke snakk andre ned for å løfte meg selv opp. Styrke handler ikke om å tråkke på andre.
✔ Spør før jeg antar – jeg vet aldri hva som ligger bak. En enkel «hva mente du med det?» kan forhindre mange misforståelser.
✔ Respekt er ikke å være enig med alle, men å behandle alle skikkelig uansett. Vi kan stå fjellstøtt i egne meninger og samtidig være raus med andres.
Ordene våre lander et sted
Vi er alltid ansvarlige for det vi sier, uansett hvor spontant det kommer ut. Det betyr ikke at vi må være redde for å snakke, men at vi må være bevisste på hvordan ordene våre treffer. For kanskje er det akkurat slik de beste samtalene starter – med et åpent sinn og en vilje til å lytte, justere og forstå.
Så ja, det er lov å tenke mens man snakker – så lenge vi husker at ordene våre lander et sted. Og kanskje, bare kanskje, er det nettopp der vi finner de beste samtalene.
Når vi snakker om kommunikasjon, kan det være nyttig å forstå konseptet rundt [respekt](https://no.wikipedia.org/wiki/Respekt) og hvordan det påvirker våre samtaler og forbindelser med andre. Det er også interessant å utforske hvordan ens egen [emosjonell intelligens](https://no.wikipedia.org/wiki/Emosjonell_intelligens) spiller en rolle i måten vi formidler budskapene våre på og oppfatter andres uttalelser. Videre kan du lære mer om [aktiv lytting](https://no.wikipedia.org/wiki/Aktiv_lytting), en viktig ferdighet som bidrar til å forbedre kommunikasjonen ved å sikre at vi virkelig hører og forstår den andre personen. Å ha kunnskap om disse elementene kan gjøre dialogene våre mer meningsfulle og givende.